kosaczewina_3

Placki z sosem i boczkiem, czyli po warmińsku plińce z pomoćką. FOT. Archiwum Stowarzyszenia Mazurska Kosaczewina

W sobotę 17 września 2016 r. Stowarzyszenie „Mazurska Kosaczewina” wzięło udział w 46 Spotkaniu Twórców Ludowych, Muzykantów, Śpiewaków i ich Przyjaciół organizowane przez Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie, gdzie w XVI Konkursie na Potrawę Regionalną zdobyło nagrodę w kategorii dania główne! Daniem tym była mazurska potrawa – plińce z pomoćko.

Stowarzyszenie po raz pierwszy wzięło udział w tak długoletnich już spotkaniach miłośników regionalnej kultury poznając przy tym wielu znakomitych twórców i zespoły ludowe, w których wykonaniu usłyszało nowe pieśni nie tylko z naszego regionu, ale też z Wileńszczyzny czy Ukrainy. Można było też posmakować wiele tradycyjnych regionalnych potraw. Dziękuję wszystkim członkom Stowarzyszenia „Mazurska Kosaczewina” za zaangażowanie i przygotowanie wszystkich naszych potraw, oczywiście mazurskich, wykonanych według przepisów kuchni wschodniopruskiej z XIX w., nie tylko zwycięskich plińców z pomoćko, ale również karmuszki, dzyndzałek z hreczką i skrzeczkami oraz niedźwiedziówki, które również wzięły udział w konkursie. W nagrodę Stowarzyszenie otrzymało mikser, który będzie pomocny przy kolejnych pracach kuchennych, aczkolwiek, słusznie zauważając, w XIX wieku nie było takich udogodnień, a potrawy jednakowoż były smaczne, w miarę proste i pożywne, gdyż na dawnych Mazurach wykorzystywano dostępne w tamtym czasie artykuły, często skromne, produkowane i osiągalne w zakresie gospodarstwa domowego, łatwo dostępne ryby, produkty rolnicze i leśne.

Agnieszka Roszig, prezes Stowarzyszenia „Mazurska Kosaczewina”