Małgorzata Pucer odebrała na gali laur za najlepszy produkt lokalny. FOT. Bartosz Cudnoch/Gazeta Olsztyńska

Małgorzata Pucer odebrała na gali laur za najlepszy produkt lokalny. FOT. Bartosz Cudnoch/Gazeta Olsztyńska

6 listopada w olsztyńskim planetarium odbyła się uroczysta gala będąca ukoronowaniem konkursu „Żagle Warmii i Mazur”. Podczas uroczystości miód nektarowy lipowy z Pasieki „Pucer” otrzymał I nagrodę za najlepszy produkt lokalny.

Nagrodę z rąk marszałka województwa warmińsko-mazurskiego Gustawa Marka Brzezina odebrała Małgorzata Pucer.
– Uczestniczyłam w wielu galach, ale ta była dla mnie szczególna, nie tylko ze względu na oprawę i miejsce w jakim się odbywała, ale głównie dlatego, że jako lokalni producenci miodu zostaliśmy docenieni przez władze samorządowe naszego województwa. Nagroda bardzo nas ucieszyła tym bardziej, że niewiele naszych produktów znajduje się na rynku lokalnym, ponieważ nasz miód trafia do krajów Europy Zachodniej, głównie Anglii – mówi Małgorzata Pucer, dzieląc się z wielką i nieukrywana radością z otrzymanej nagrody.
Miód nektarowy lipowy urzeka żółtą barwą, zadziwia ostrym smakiem i silnym zapachem lipy.
Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Działa uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Doskonały kiedy dopada nas niepokój i bezsenność. Znakomicie działa na organizm, gdy męczy grypa, przeziębienie czy zatoki. Nie bez powodu przodkowie mówili ” kiedy grypa cię znów zmorze, miód lipowy Ci pomoże” …
fj